Interjú Olti Ferenccel

Névjegy:
Vegyészmérnök és IT szakember, a kémiai tudományok kandidátusa, a PE egykori diákja és rektorhelyettese (2003-2008), a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza létrehozója és jelenlegi igazgatója.

Hihetetlenül változatos az életrajzod: nemzetközi bankok, könyvvizsgáló cégek, biztosítók vezetője, nagy informatikai cég vezérigazgatója, a 4-es metró projektvezetője voltál, egyebek mellett. Hogyan lesz egy vegyészmérnökből informatikai és banki szakember? 

A lehetőséget nagyrészt az Egyetemnek köszönhetem. 1971-ben az akkor induló rendszermérnöki szakon az újdonságnak számító számítástechnika alkalmazását tanultuk, és amikor végeztünk, nagy volt a gazdaság szívó hatása. E mellett a mérnökség megvalósítás-orientált szemléletét is elsajátítottuk. Szintén az Egyetem hozott össze olyan kiváló oktatókkal, européer szellemi nagyságokkal, köztük Benedek Pál akadémikussal, akik sokat segítettek a szakmai repülőrajtban. A többi az újdonságok iránti érdeklődésemnek és talán a stratégiai gondolkodásomnak köszönhető.  

Változatos életutad során az ELTE oktatója is voltál, majd egy időre visszatértél Veszprémbe – rektorhelyettesként elsősorban mi volt a feladatod? 

A pozíció hivatalos neve: Informatikai Rektorhelyettes volt. Igyekeztem oda hatni, hogy az Egyetem saját belső rendszerei, köztük az oktatást segítő hallgatói információs rendszer az akkor már nyugaton használt korszerű rendszerekhez hasonló, felhasználóbarát, és ún. integrált legyen, ami azt jelentette, hogy egyféle adat csak egy helyen forduljon elő a teljes informatikai portfólióban. Ugyancsak kezdeményeztem a Város és az Egyetem informatikai és szolgáltatási együttműködését.

Amiben viszont nem voltam sikeres: szerettem volna és ki is dolgoztam egy olyan, hosszú távú stratégiát, aminek révén a Pannon Egyetem az „ENERGIA” nemzetközileg is jegyzett egyetemévé vált volna. Az azóta eltelt lassan két évtized bebizonyította, hogy ennek a koncepciónak az elfogadása és gyakorlatba ültetése milyen jó lett volna. 

A gazdasági életben szerzett tapasztalataid alapján milyen lenne az ideális egyetemi oktatás? 

A Pannon Egyetem, bármennyire is szeretjük, egy kis intézmény az egyetemek arénájában, ami az előbbi pontban a stratégiáról mondottak miatt nem működhet sikeresen, ha nem fókuszál. Több száz témát – szerintem – nem lehet hatékonyan, nemzetközi színvonalon művelni egy kis egyetemen. Tehát erre a kérdésre is azt tudom csak válaszolni, hogy okosan kigondolt, fókuszt meghatározó és azt kíméletlenül kommunikált stratégiát deklaráló, és azt konzekvensen a gyakorlatba ültető egyetem tudna ideális oktatást végezni.   

Balatonfüreden létrehoztad a Zsidó Kiválóságok Házát, egy egyedülálló kulturális intézményt, ahol változatos rendezvények és a zsidó kiválóságokat (tudósok, művészek, sportolók) bemutató kiállítás látogatható. Miért fontos számodra ez a projekt? 

Családom szinte minden tagját megölték a Holokausztban. Azt gondolom, hogy az antiszemitizmus legfontosabb oka a zsidósággal kapcsolatos tudatlanság. Ha bemutatjuk a többségi társadalomnak, hogy a zsidó emberek mennyi minden jóval gyarapítják a világot, talán csökkenthető az antiszemitizmus iránti fogékonyság es egy újabb Holokauszt lehetősége. 

 

Riporter: Pósfai Mihály

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

További tartalmak

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ne maradjon le a Pannon Egyetem tartalmairól! A 75 éves jubileumi programok mellett sok más érdekességgel is igyekszünk szolgálni az öregdiák közösség és minden kedves érdeklődő számára.