www.uni-pannon.hu

Ásványok és vizualitás a Téli Ásványtudományi Iskolában

„Ásványok és vizualitás”- ez volt a Téli Ásványtudományi Iskola idei mottója, melyet idén ismét személyes részvétellel rendeztek meg a Pannon Egyetem konferenciaközpontjában. Az első nap zárásaként egy különleges programra került sor, megünnepelve a Pannon Egyetem alapításának 75., illetve Nemecz Ernő: Agyagásványok című könyve megjelenésének 50. évfordulóját.

Az iskola története érdekes fordulatokat vett az utóbbi években, hiszen a két járványos évben (2020 és 2021) a kényszerűségből távjelenléttel tartott rendezvény nemzetközivé vált, és a résztvevők száma csaknem 200-ra nőtt. 2023-ban és idén visszatérve a korábbi formátumhoz, újra dominánsan magyar nyelvű és kisebb létszámú (kb. 60 résztvevő) lett az iskolát. Mindkét formátumnak megvannak az előnyei, a kisebb létszám és a személyes jelenlét több közvetlen beszélgetésre, szakmai és egyéb eszmecserére ad lehetőséget. A jövő évi jubileumi, 20. iskola tervezésénél felmerült, hogy – egyesítve a kétféle formátum előnyeit – hibrid formában rendezzük meg az iskolát.

Az iskola idei mottójához – „Ásványok és vizualitás” – leginkább a csütörtök esti blokk kapcsolódott. Weiszburg Tamás a Pannonhalmi Főapátság 18. századi ásványgyűjteményét, illetve annak történetét és reambulációs munkálatait mutatta be. Takács József a gyémánttőzsdék zárt és sajátos világába kalauzolta a hallgatóságot.

Nemecz professzor ásványtani munkásságára emlékezve Pósfai Mihály rövid felvezetője után több résztvevő (Hartyáni Zsuzsanna, Raucsik Béla, Viczián István, Németh Tibor, Szabó Csaba, Weiszburg Tamás, Zsirka Balázs, Gelencsér András, Dódony István) rövid felszólalásában tanúskodott az egyetem alapító professzorának, egykori rektorának máig ható szakmai kisugárzásáról.

Összességében az iskola ismét kiváló alkalmat biztosított arra, hogy a hazai ásványtani kutatóműhelyek képviselői megismerjék egymás aktuális kutatási eredményeit. Az egyes előadásokat élénk vita követte, amely a kávészünetekben és csütörtök este a Sport vendéglőben is folytatódott. De a résztvevők egy népes csapata Molnár Zsombor idegenvezetésével a PE Nanolab-ban is látogatást tett.

A program és a résztvevők listája megtekinthető az iskola honlapján: http://mposfai.hu/TAI/tai.htm

(Forrás: Földtani Közlöny, Pósfai Mihály és Kis Viktória: 19. Téli Ásványtudományi Iskola, Veszprém, 2024. január 18-19.)

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

További tartalmak

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ne maradjon le a Pannon Egyetem tartalmairól! A 75 éves jubileumi programok mellett sok más érdekességgel is igyekszünk szolgálni az öregdiák közösség és minden kedves érdeklődő számára.