www.uni-pannon.hu

Tímár Veronika, az egyetem díszpolgára volt a VENŐKE Szalon vendége

2024. április 17-én Tímár Veronika köztisztviselő, a Pannon Egyetem díszpolgára volt a VENŐKE Szalon vendége a Pannon KözTérben a Pannon Egyetem 75 éves jubileuma kapcsán.

Török Lajosné Katica, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület elnök és Kruppa-Jakab Éva, a Pannon Egyetem Rektori Kabinet kulturális referense köszöntötték Tímár Veronikát és a megjelenteket. A VENŐKE Szalonban minden hónapban egy érdekes embert, a város életében meghatározó személyiséget mutatnak be kötetlen kávéházi beszélgetés formájában. Mindig olyan vendéggel találkozhatunk, aki valamiben kiemelkedő, valamiben különleges. A Pannon Egyetem 75 éves jubileuma kapcsán ezúttal Tímár Veronika, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tiszteletbeli örökös elnöke, a Pannon Egyetem díszpolgára volt a vendégünk, aki sok szállal kötődik a Pannon Egyetemhez. 2020-ban, egyetemi díszpolgárrá avatásakor laudációjában elhangzott: „Tímár Veronika életét, munkásságát mindig a közösségért való tenni akarás jellemezte. A Veszprém Megyei Önkormányzatnál végzett munkája során mindig a kapcsolatokat kereste, hidakat épített, legyen szó akár a Veszprém-Rovaniemi, tágabb értelemben a magyar-finn, akár az egyetem és a város közötti kapcsolatokról. Több veszprémi egyetemista tartozhat hálával neki különféle ösztöndíjak elnyerésében nyújtott segítségéért.”

A békéscsabai származású Tímár Veronika elmondta, hogy a VENŐKE Szalon felkérése olyan élethelyzetet teremtett számára, hogy végiggondolja  a Tímár család történetét és benne eddigi életét.  A tartalmas, élménydús beszélgetést Dr. Herth Viktóra művészettörténész vezette, akinek ötlete nyomán olyan diaképes vetítésre került sor, melynek segítségével a VENŐKE Szalon vendégei rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt Tímár Veronika lakásában. A fotókon szereplő tárgyak egyben élete fontosabb állomásainak jelképei is, melyeket színes történetein keresztül, élményszerűen ismertetett. Testvérét követve érkezett a királynék városába és lett veszprémi polgár.

Bátyja, Tímár László, a Veszprémi Vegyipari Egyetemen, a Radiokémia Tanszéken védte meg diplomáját, itt kezdte meg oktatói kutatói pályáját. 1967-ben műszaki doktori címet szerzett, majd később gazdaságmérnöki másod diplomával az Üzemgazdasági Tanszék munkatársa lett.   Tímár László fiatalon, 41 éves korában elhunyt. Emlékére a Gazdaságtudományi Kar minden évben megrendezi a Tímár László Esettanulmányi Versenyt. Tímár Veronika elmondása szerint Gaál Zoltán rektor egykori tanárát, majd később tanszéki kollégáját nagyra becsülte, fényképét a tanszéki szobájában az íróasztalán tartotta.

Veronika a Pannon Egyetemhez kötődően számos anekdotát mesélt, egy közülük a következő:

A megyei önkormányzat protokoll feladatai Tímár Veronika munkaköréhez tartoztak, többek között ő szervezte a Megyeházán a kitüntetési ünnepségeket. Igyekeztek a díjátadást minél személyesebbé tenni. 2005-ben a közgyűlés Dr. Gaál Zoltán rektornak Veszprém Megye Érdemrendje díjat adományozott. A Szent István teremben a kitüntetetteknek szóló ünnepi műsorban a Regatta szülőatyja tiszteletére ekkor az evezős verseny indulója csendült fel.  Két evezőlapátból formált kaput követve vonult be az egyetem oktatóiból és hallgatóiból szervezett alkalmi kórus és énekével köszöntötte a díjazott Gaál professzor urat. Nagy siker volt.

Tímár Veronika a Megyeházán kívül többek között Pétervári István és a menedzser direktor Hegyeshalmi László vezetése alatt a Veszprémi Petőfi Színházban is dolgozott, közművelődési titkárként. Ebből az időből a sepsiszentgyörgyi színház társulatának 1976. évi első veszprémi vendégjátékát idézte fel.

Pályája során, nemzetközi kapcsolatrendszerét kihasználva, becslése szerint mintegy kétezer ember – amatőr művészeti együttesek, ifjúsági- és szakmai csoportok, családok és egyéni utazók – külföldi utazását kezdeményezte, szervezte, segítette és a viszontlátogatásra Veszprémbe érkezők vendégszereplését, fogadását támogatta a hivatali és az önkéntes munkája során.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

További tartalmak

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ne maradjon le a Pannon Egyetem tartalmairól! A 75 éves jubileumi programok mellett sok más érdekességgel is igyekszünk szolgálni az öregdiák közösség és minden kedves érdeklődő számára.