www.uni-pannon.hu

Útjára indult az Élő Könyvtár sorozat

2024. április 25-én Élő Könyvtár sorozat indult a Pannon Egyetem 75 éves jubileuma kapcsán szervezett Intézményi Road Show keretében. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a Pannon Egyetem közös szervezésében megvalósuló eseménysorozat első alkalmán Dr. Lőrincz Katalin egyetemi docenssel, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettesével találkozhattak az érdeklődők.

Az Élő Könyvtár úgy működik, mint egy hagyományos könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy könyvet egy rövid időre, elolvassák – gazdagodnak általa – majd visszaviszik. Itt viszont a könyvek emberek, a Pannon Egyetem kutatói, akik nem csak beszélnek, de beszélgetnek, válaszolnak is az Élő Könyvtár olvasóinak kérdéseire.

Az Élő Könyvtár sorozatban 3 alkalmat tavasszal és nyáron, 2 alkalmat ősszel tervezünk megvalósítani. Jó idő esetén a szabadtéri amfiteátrumban, a könyvtár főbejáratánál, rossz idő esetén pedig a Kisfaludy teremben zajlik az előadás és beszélgetés. 

Dr. Lőrincz Katalin volt az első előadó, akit élő könyvként “ki lehetett kölcsönözni” és hozzá kérdéseket intézni a fenntartható turizmus témakörében. Előadásában elmondta: a turizmus, az utazás a modern ember mindennapjaihoz, fogyasztásához szorosan kapcsolódó tevékenység. Jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehet fenntartható a turizmus? Miként fejlesszük a népszerű úti célokat, látnivalókat annak érdekében, hogy a különleges világörökségek, történelmi városok vagy a nemzeti parkok unokáink számára is látogathatók legyenek? A felelős turizmus érdekében szükség van a látogatókra is, akik sokat tehetnek a fenntartható(bb) közös jövőért! Dr. Lőrincz Katalin a COVID-19 járvány előtti és utáni turisztikai trendek ismertetése után számos külföldi és magyar példát mutatott be, melyek a zöld turizmus, zöld mobilitás és az akadálymentes, mindenki számára elérhető és hozzáférhető turizmust segítik. A közönség részéről sok kérdés és javaslat is felmerült, melyeket az előadás után nyílt lehetőség megbeszélni, közösen megvitatni.

A második alkalomra 2024. május 8-án, 17-18h-ig került sor, ezúttal az Eötvös Károly Könyvtár Amfiteátrumában, Dr. Kővári Edittel, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docensével. A beszélgetés témája a mentális állóképesség és jól-lét volt. A családias közegben bárki bátran kérdezhette az előadót, aki interaktívvá tette az előadást. Hogyan függ össze a gondolat, érzés és tett egy kiegyensúlyozott és egészséges életért? Kinek az elvárása szerint élünk? Mit üzen a csend és a természet? Honnan nyerünk energiát? Az idő, a társadalmi elvárás, a munkahelyi kihívások és az önmegvalósítás mókuskerekében hogyan lehet fejben, testben és szívben megtartani a harmonikus egyensúlyt? Az interaktív együtt-gondolkodós, tudományos, de gyakorlati előadás az elköteleződés, kihívás, magabiztosság, reziliencia és érzelmi intelligencia fogalmáról és hatásáról adott egy kis ízelítőt.

A harmadik alkalom 2024. június 6-án lesz Csrepka Mátéval, a Humántudományi Kar PhD hallgatójával. Előadása címe Élet a diaszpórában – a külhoni magyarok kettős nemzeti identitása. Mi a különbség szórvány és diaszpóra között? Melyek voltak a 20. század fő kivándorlási hullámai? Milyen az élet Latin-Amerika legnépesebb magyar diaszpórájában? Milyen szerepet tölt be a magyar nyelv, mint identitás-megőrző faktor? Többek között ezeket a kérdéseket is érinti a június 6-i előadás, amelynek alapjait személyes tapasztalatok, interjúk, valamint kérdőíves kutatások adatai színesítik és támasztják alá.

Az esemény ingyenes, regisztráció nem szükséges. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

További tartalmak

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ne maradjon le a Pannon Egyetem tartalmairól! A 75 éves jubileumi programok mellett sok más érdekességgel is igyekszünk szolgálni az öregdiák közösség és minden kedves érdeklődő számára.